keunikan gunung mulu malaysia

Keindahan alam semula jadi Malaysia tidak diragui lagi. Salah satu sumber alam yang withering famous adalah kawasan pelancongan alam Taman Negara Gunung Mulu. Gunung ini terletak tepat di bandar Sarawak, Malaysia. Untuk ke kawasan pelancongan semula jadi ini, anda perlu menggunakan kapal terbang dari Miri ke Mulu, kemudian perjalanan diteruskan dengan kenderaan darat. Walaupun agak jauh, kepenatan yang dirasai sepanjang perjalanan akan segera terbalas dengan keindahan kawasan pelancongan Taman Negara Gunung Mulu yang menakjubkan. Jom, intip apakah keunikan Gunung Mulu.

Semasa berada di Taman Negara Gunung Mulu, anda boleh melakukan dua aktiviti yang sangat menarik. Iaitu mendaki gunung, dan meneroka gua. Anda boleh mendaki Gunung Mulu dan menikmati keindahan kawasan pelancongan semula jadi dari ketinggian. Suasana dari atas sangat menakjubkan. Pastikan anda menyediakan peralatan untuk mendaki lebih awal.

Selain keindahan alam dari ketinggian, anda juga dapat menikmati suasana di perut bumi. Kawasan pelancongan Taman Negara Gunung Mulu ini mempunyai 2 buah gua yang menampilkan keistimewaannya yang tersendiri. Suasana di sekeliling gua sedia memanjakan setiap pelancong yang datang ke sana. Sebelum masuk ke dalam mulut gua, anda boleh melihat pesona di mulut gua yang sangat menarik. Terdapat kanopi batu, dan pokok rendang yang sangat eksotik. Sudah tentu ia menarik untuk dikekalkan. Apabila anda masuk ke dalam gua, anda boleh melihat dinding batu, stalaktit, dan stalagmit di dalam gua.

Sebagai pelancong, anda akan ditemani pemandu semasa memasuki kawasan gua. Kedua-dua gua yang berada di sana menampilkan sisi menarik mereka sendiri. Di Gua Angin, keindahan dinding batu, stalaktit, dan stalagmit disinari cahaya di dalam gua sehingga kelihatan sangat mempesona. Semasa berada di kawasan Gua Rusa, anda boleh melihat sarang kelawar di siling gua dengan panjang kira 2 kilometer. Walaupun ia kelihatan agak menakutkan, anda tidak perlu takut. Kerana kelawar yang berada di sepanjang gua itu sebenarnya memberikan daya tarikan yang tersendiri. Di antara gua ini juga terdapat aliran sungai. Anda boleh menyewa bot, atau bot untuk mengemudi sungai dan menuju ke gua di sekelilingnya.

Meneroka Taman Negara Gunung Mulu atau taman negara lain di Sarawak pastinya memberi anda pengalaman yang tidak dapat dilupakan.